Zotero

Zotero is een referentiemanager waarmee je referenties kunt verzamelen alsmede bijbehorende teksten, bestanden, webpagina’s et cetera. De referenties zijn in een tekst te gebruiken als  verwijzingen en voor het samenstellen van een literatuurlijst.

Je kunt Zotero en de Zotero connector downloaden via deze website: https://www.zotero.org/download/

Overal toegang tot je Zotero Library

Door je bij Zotero te registreren, kun je de library via de Zotero website gebruiken, maar belangrijker is dat je de library kunt synchroniseren waardoor deze vanaf verschillende computers is te benaderen. In de desktopversie stel je bij Preferences in dat veranderingen in je Zotero Library automatisch met de webversie gesynchroniseerd worden.

Referenties en bestanden verzamelen

Referenties en bestanden kunnen handmatig worden toegevoegd aan de Zotero Library, maar ook is het mogelijk om referenties direct vanuit onlinedatabases toe te voegen. Hiervoor moet de Zotero Library geopend zijn op je computer. Vervolgens kun je met de Zotero Connector, een icoontje in je browser, referenties in catalogi, databases et cetera uploaden naar jouw Library. Dit kan bijvoorbeeld vanuit CataloguePlus en Scholar. Vanuit verschillende databases wordt bovendien de full text van artikelen mee geïmporteerd.

Je kunt referenties en bestanden in Verzamelingen/Collections ordenen. Je kunt ook Subcollections maken. Je verplaatst je referenties naar een Collection door ze te verslepen. 

De opslagruimte voor bestanden is maximaal 300 MB. Stel zo nodig in de Preferences in dat je geen full text wilt synchroniseren.

Samenwerken

Met Group Libraries kun je Collections met anderen delen. Je creëert een groep via de website van Zotero  >  Create a new group. Je kunt je ook aanmelden bij bestaande groepen. Er zijn besloten groepen, publieke groepen met besloten lidmaatschap en publieke groepen met open lidmaatschap.

Je kunt samenwerken aan een document waarin Zotero-referenties staan. Anderen kunnen de referenties uit jouw document in hun eigen Zotero Library importeren en zelf referenties aan het document toevoegen.

Zotero en schrijven

Zotero is geïntegreerd in de volgende tekstverwerkers: Word voor Windows (behalve 2010 Starter Edition), Word voor Mac (behalve 2015), Google Docs en LibreOffice vanaf versie 5.2. Als je Zotero op je eigen computer hebt geïnstalleerd, verschijnt er automatisch een tab in de tekstverwerker. Op een UvA-computer maak je de tab zichtbaar via Zotero: Preferences > Cite > Word Processors > Reinstall Microsoft Word add-in. Met deze tab kun je tijdens het schrijven verwijzingen invoegen en een literatuurlijst opbouwen met referenties in je Zotero Library. In Google Docs is deze Zotero-tab beschikbaar als je de Chrome of Firefox Connector hebt geïnstalleerd.

Referentiestijlen

Er zijn in Zotero meerdere stijlen beschikbaar. Een aantal stijlen zijn standaard beschikbaar als je Zotero Library hebt gedownload. Alle overige stijlen kun je downloaden bij de Zotero Style Repository (https://www.zotero.org/styles).

Als je voor het eerst een document opent waarin je van Zotero gebruik wil maken, kun je via het tab Zotero en dan Document Preferences kiezen van welke referentiestijl  je gebruik wilt maken. De standaardstijlen en de door jou gedownloaden stijlen zijn zichtbaar.

Om Zotero te gebruiken volgens de annotatieregels van het boek Geschiedenis Schrijven! dien je de stijl ‘De Buck (Nederlands)’ te downloaden bij Zotero Style Repository. Let op: controleer deze stijl voor gebruik en pas het zo nodig handmatig aan.

Voor- en nadelen Zotero

Voordelen:

  • Zeker in langere documenten scheelt het gebruik van Zotero veel tijd, omdat je bronnen niet steeds opnieuw handmatig hoeft te typen. Ook wordt vanzelf bijgehouden wanneer je een bron voor de eerste keer gebruikt en wanneer een verkorte versie gebruikt kan worden.
  • Je kunt kiezen uit meerdere annotatiestijlen
  • Via Zotero kan ook automatisch een bibliografie worden opgesteld
  • Het is mogelijk aparte bibliotheken te maken voor verschillende projecten

Nadelen:

  • Als je bronnen via de connector hebt toegevoegd aan je Library moet je ze altijd handmatig controleren om te kijken of ze compleet zijn.
  • Verwijzen naar primaire bronnen is lastig met Zotero. Wel kun je binnen een document voor voetnoten met secundaire literatuur gebruik maken van Zotero en voor primaire bronnen handmatig voetnoten toevoegen.
  • Het wijzigen van standaard annotatiestijlen kan, maar is niet simpel. Wel is het makkelijk om per voetnoot wijzigingen toe te passen.

Bron: https://uba.uva.nl/ondersteuning/onderwijs/citeren-en-bronvermelden/zotero.html

Op deze website is ook een link te vinden naar de gebruiksaanwijzing van Zotero. De bibliotheek biedt ook workshops aan (kosteloos) onder andere over het gebruik van Zotero. Zie hiervoor: https://uba.uva.nl/ondersteuning/workshops/workshops.html