Zie ook 4.3.3 en 4.3.4 in Geschiedenis schrijven! (pp. 107-110) m.b.t. de noodzaak van voetnoten.
Als je wilt aantonen waar je informatie vandaan haalt, gebruik je verwijzingen. Dit doe je door middel van voetnoten. Er bestaan verschillende verwijsmethoden, zowel binnen als buiten Nederland. Geschiedenis schrijven! verwijst naar de zogenaamde De Buck-stijl als meest gangbare vorm. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Bij de opleiding Geschiedenis gebruiken we sinds studiejaar 2023-24 Chicago Manual of Style, een van de meest gebruikte stijlen aan geesteswetenschappenfaculteiten van universiteiten wereldwijd. Deze stijl is echter onvolledig en verouderd opgenomen in Geschiedenis schrijven! Per augustus 2024 is namelijk de 18e editie van Chicago in gebruik genomen. Deze stijlgids is aangepast aan deze editie. Gebruik daarom deze stijlgids voor de Nederlandstalige variant en de volledige instructie via htps://www.chicagomanualofstyle.org voor de Amerikaans-Engelse variant (omvangrijk, maar goed doorzoekbaar via een index). De volgende link leidt je het makkelijkst naar andere voorbeelden: htps://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html.
NB 1: het plaatsen van voetnoten en het gebruiken van de annotatieregels leren studenten stapsgewijs in BA1 tijdens de vakken Wereldgeschiedenis, Inleiding in de geschiedschrijving, Bronnen van Amsterdam en Historische Dilemma’s. Vanaf dan wordt de student geacht op een juiste manier voetnoten te kunnen verwerken en volledig op de hoogte te zijn van de instructies zoals deze in de stijlgids of via Chicago Manual beschikbaar zijn. Bij Historische Dilemma’s (tweede semester, blok 4) wordt eveneens instructie gegeven voor het annotatieprogramma Zotero (htps://www.zotero.org). Het wordt bij de opleiding sterk aangeraden om Zotero te gebruiken voor het opslaan van teksten (inclusief aantekeningen) en het maken van voetnoten en bibliografie.
NB 2: Bij de vakken Wereldgeschiedenis, Inleiding in de geschiedschrijving en Bronnen van Amsterdam maak je in principe gebruik van een verkort voetnotensysteem. Dit wordt in de studiehandleidingen van de betreffende vakken toegelicht. Het staat je uiteraard altijd vrij om voetnoten volgens deze stijlgids te verwerken.